Congres

De laatste jaren staan gegoten gipsen ornamenten en figuren weer in de belangstelling. Gipsen collecties van bijna 200 jaar oud worden afgestoft en krijgen zo hun plaats in de kunstgeschiedenis terug. Daarnaast zijn oude gegoten bouwornamenten nu toe aan onderhoud of restauratie. 

Het doel van het symposium en de tentoonstelling is om zowel nationaal als internationaal aandacht te creëren voor de toepassing van gegoten gips in twee verschijningsvormen: als bouwornament, de gipsmodellen voor het kunst(ambachtelijk) onderwijs. Ook hedendaagse toepassingen in de bouw in het interieur, in het kunstonderwijs. 

Sprekers uit binnen- en buitenland zullen onderwerpen belichten vanuit verschillende invalshoeken: kunststromingen, theorie, praktijk, toepassingen, onderzoek, consolidatie, onderwijs, ambacht. De diversiteit die aan bod zal komen helpt om een breed publiek te benaderen voor dit symposium: wetenschappers, musea, ontwerpers, beleidsmakers, curatoren en conservatoren, kunstenaars, ambachtslieden, studenten en andere geïnteresseerden.